De Pen van Garry Vandeberg
De meesten van jullie kennen me waarschijnlijk van de Donderdagavond, want dan geef ik les samen met Dwight. Maar met De Pen heb ik de mogelijkheid gekregen om meer van me te laten zien. Allereerst wil ik het over mijn hobby’s hebben waarvan de grootste natuurlijk Judo is. Maar daarbij heb ik ook nog andere hobby’s waaronder drummen. Dit doe ik al meer dan 18 jaar en heb ook in verschillende bandjes gespeeld en ook op podia gestaan. Maar echt beroemd ben ik niet geworden. Net zoals judo blijf ik drummen ook voor de rest van mijn leven doen.
Verder zou ik het graag met jullie over mijn werk willen hebben. Ik ben ingenieur (moeilijke naam voor iemand die technische problemen oplost en onderzoekt omdat hij het ook niet weet 🙂 en maak berekeningen om te bepalen of iets sterk genoeg is en of het misschien kapot zou gaan. Deze berekeningen zijn heel erg complexe wiskunde sommen en ik gebruik daarvoor hele grote computers. Om jullie dit iets meer duidelijk te maken heb ik voor jullie een berekening gemaakt die dit hopelijk duidelijk gaat maken, en wat beter dan dat ik Judo hierbij betrek. Mijn vraag is dan ook aan jullie: “Waarom moeten we nou zo nodig afslaan tijdens het vallen?”.
Ik heb een computer model gemaakt van Uke en Tori (dit zijn judo vriendjes) en simuleer daarbij een worp en niet zomaar een worp, nee, mijn favoriete worp: Morote-Seoi-Nage.
Als je naar de filmpjes kijkt kun je zien hoe de bewegingen zijn. Dit zijn dus voor de computer allemaal wiskundige sommen achter elkaar. Uit deze simulaties kun je een heleboel informatie halen die je in werkelijkheid heel erg moeilijk kunt achterhalen. Bijvoorbeeld heeft afslaan wel zin?
In het volgende plaatje kun je zien hoeveel energie(kinetisch energie) Uke(de judoka die valt) opbouwt doordat Tori (de judoka die werpt) hem in beweging brengt. Bij het vallen moet Uke deze energie “kwijtraken” en dat doet hij door te valbreken.
Bij het afslaan raakt Uke al een deel van deze energie(rode cirkel) kwijt en verdeeld hij deze energie dus over een groter lichaamsoppervlak. Conclusie: Door af te slaan zal de val voor de rest van zijn lichaam zachter(minder energie) zijn. Als hij namelijk niet zou afslaan zou alle energie alleen maar door benen en zij worden opgevangen en dan is de val dus harder.
Hopelijk begrijpen jullie het een beetje en hebben jullie een beter beeld van me gekregen.
Ik geef De Pen door aan Judith.
Garry